Terug naar blog

Alles over inzichtkaarten

Door:
Judith
Geplaatst:
26-08-2019
site.commets:
0

Inzichtkaarten worden vaak in hetzelfde hoekje als onder meer tarotkaarten gelegd. En dat is onterecht. Deze kaarten vertellen je namelijk niks over het verleden of over de toekomst, maar laten iets zien over het nu. Het is een pakketje kaarten met  wijsheden, stellingen of opbeurende teksten, vaak gepaard met een afbeelding. Het is de bedoeling dat je iedere dag, of in ieder geval met een bepaalde routine, of wanneer jij steun nodig hebt, een kaart neemt in de morgen en die de hele dag met je meedraagt. Door de dag kun je dan die kaart op je in laten werken, er over nadenken en zo nieuwe inzichten verkrijgen. Vaak zijn de stellingen op de inzichtkaart van toepassing op iets uit jouw leven op het moment dat je de kaart neemt.

Bewust worden en ontwikkelen

Vaak wanneer je in een vervelende situatie zit dan is het moeilijk om je gedachtes daar over te ordenen. En nog moeilijker is het om dan vanuit een ander gezichtspunt er naar te kijken. Terwijl dat juist de dingen zijn die jou uit die gedachtestroom kunnen krijgen en je kunnen helpen naar met het vinden van een oplossing. Inzichtkaarten kunnen erbij helpen dat jij je bewust wordt van wat het probleem eigenlijk is en je er vanuit een ander oogpunt over na kunnen laten denken. Wanneer je een inzichtkaart neemt dan is het dus goed om na te denken over hoe de stelling op de kaart van toepassing is op jouw situatie. En door daar over na te denken kun je ook weer tot andere inzichten komen. Op die manier ontwikkel je zelf, je geest, je brein, maar kun je ook verder met je vervelende situatie omdat je er opeens op een andere manier over na kunt denken.

Er zijn veel verschillende soorten inzichtskaarten. Ze werden in 1988 voor het eerst op de markt gebracht door Dick Nijssen. Hij gebruikte de kaarten bij zijn Reiki cursussen. Later ontwikkelde hij ook meer specifieke inzichtskaarten zoals de psychologische kaarten.

De soorten inzichtkaarten

 • Psychologische inzichtkaarten: Hiermee kun jij je innerlijke ik beter leren kennen. Je komt in contact met je onderbewustzijn. Ze zijn er om je dagelijks te helpen in je leven een positievere kijk te krijgen en om problemen die je niet door hebt, maar waar je wel last van hebt, aan te pakken, om dingen te accepteren en om bewust over bepaalde zaken na te denken.
 • Inzichtkaarten Dick Nijssen: De ontwikkelaar van de kaarten heeft deze inzichtkaarten samengesteld met behulp van zijn ervaringen in de therapie die hij geeft en zijn reiki cursussen.
 • Reiki inzichtkaarten: Dit is een set van 80 kaarten die je helpen jou inzicht te geven in je eigen ontwikkeling en stimuleren het aanpakken van je eigen groeiproces.
 • Spirituele inzichtkaarten: Deze kaarten leren jou met een open blik naar de wereld en jezelf te kijken. Ze zijn een leidraad in jouw persoonlijke spirituele groei. Ze kunnen troost bieden, je inspireren en leren je om vertrouwen te krijgen in jezelf en je leven.
 • Ultieme inzichtkaarten: Deze kaarten kunnen heel confronterend werken omdat ze je kunnen laten zien waar jij mis gaat. Ze laten zien hoe jij jezelf of anderen te kort doet en laten je hier bewust over nadenken zodat je geen excuses kunt maken, maar een minpunt serieus aan kunt pakken.

Hoe werken de inzichtkaarten?

Er zijn eigenlijk twee manieren om met inzichtkaarten om te gaan. Of wel je staat voor een dilemma of zit ergens mee en zou hier graag meer inzicht in krijgen, of je wilt gewoon bewuster in het leven staan en je persoonlijke groei en ontwikkeling stimuleren.

Wanneer je voor een probleem om dilemma staat dan neem je de kaarten in je handen en terwijl je de kaarten tussen je handen houdt, denk je na over je dilemma. Het kan ook werken om een duidelijke vraagstelling over jouw dilemma op voorhand te formuleren en die dan te herhalen wanneer je de inzichtkaarten vast houdt. Dit kun je zowel in je gedachte als hardop doen. Vervolgens schud je de kaarten en trek je een kaart. Sommige mensen nemen juist de bovenste of onderste kaart van de stapel, maar het ligt er maar helemaal aan wat je gewend bent. Je zult altijd de voor jou juiste kaart trekken. Wanneer jij iets moet leren dan komen de tools namelijk vanzelf op jouw pad.

Is er geen speciale reden om een inzichtkaart te trekken dan is de procedure hetzelfde, alleen herhaal je geen vraag of stelling, maar probeer je juist om aan niets te denken. Dat kan heel erg moeilijk zijn, maar mocht er dan toch iets in je hoofd naar voren komen, dan is dat heel waarschijnlijk ook iets waar dat jij je op zou moeten focussen. Kun jij je gedachtes blanco houden dan zul je een kaart trekken die jou kan helpen bij je algemene persoonlijke ontwikkeling. Dat is namelijk iets waar niemand van ons ooit mee klaar zal zijn.

Welke inzichtkaarten kiezen?

Er zijn steeds meer mensen geïnspireerd door de inzichtkaarten en doordat zij dezen gebruiken komen ze zelf ook tot nieuwe inzichten die zij dan ook op kaarten gaan zetten. Zo blijft de wereld draaien en dankzij deze ontwikkeling zijn er dus ook steeds meer soorten kaarten sets te krijgen. Hoe weet je nu welke inzichtkaarten jij zou moeten kiezen?

Om te beginnen is dit een soort van gevoel. Vaak heb je dit gevoel bij de maker van de kaarten, maar het kan ook zo zijn dat je een of meerdere kaarten hebt bekeken van een set en dat die meteen al aanspreken. Je kunt er in ieder geval op vertrouwen dat wanneer jij de behoefte hebt om inzichtkaarten aan te schaffen, dat die dan ook op je pad zijn gekomen voor een reden en wanneer jij de set ziet die bij jou past, dan zal jouw gevoel je meteen vertellen dat je deze set aan dient te schaffen.

 Voorbeelden teksten inzichtkaarten

 • Jij kunt ervoor kiezen gelukkig te zijn, ook als je niet je zin krijgt!

 • Stel jezelf open voor een nieuwe zienswijze.

 • Laat Uw wil geschieden, maar nooit ten koste van!

 • Als je iets niet goed voelt, probeer dan het 'waarom' helder te krijgen.

 • Ook de langste reis begint bij de eerste stap.

 • Liefde wist het verleden niet uit, maar verandert wel mijn toekomst...

 • Waar je je tegen verzet blijft. Wat je accepteert kan losgelaten worden.

 • Waar je je tegen verzet blijft. Wat je accepteert kan losgelaten worden.

 • In plaats van de schuld bij de ander te leggen, ben ik bereid de pijn van mijn verlies te voelen.

 • Volg ik mijn hoofd of durf ik mij over te geven aan de keuze van mijn hart?

 • Vol overgave doe ik wat mij te doen staat. Ik laat mijn gehechtigheid aan de uitkomst los.

 • Duisternis verdwijnt niet door het te bestrijden, maar door er licht in te brengen.

 • Dankbaarheid is de sleutel tot overvloed.

Zoals je ziet kunnen de teksten heel erg uiteenlopen, maar zijn ze ook op veel situaties van toepassing. Daarom is het ook zo belangrijk om je op je gedachtes te focussen wanneer je een inzichtkaart trekt. Wanneer je zelf geen set met inzichtkaarten hebt, zijn er wel apps en websites waar je online een inzichtkaart kunt trekken. Je kunt de kaarten dan wel niet vasthouden, maar als je jouw vraag in gedachte houdt bij het trekken dan zal toch de kaart die op jou van toepassing is verschijnen.

Inzichtkaarten hebben niet alle waarheden voor jou, maar ze kunnen je wel op weg helpen om jouw waarheden voor jezelf te ontdekken.

0 Reacties

Laat een reactie achter