Terug naar blog

De betekenis van dromen

Door:
Judith
Geplaatst:
02-09-2019
site.commets:
0

Het is helemaal niet waar dat de meeste dromen bedrog zijn. Het tegenovergestelde kan zelfs gezegd worden. In dromen zitten heel veel waarheden verborgen. Meestal onbewuste gevoelens en gedachtes die je nog niet verwerkt hebt. Informatie die je tot je genomen hebt, maar die nog geen plekje heeft gekregen. Indrukken die achter gelaten zijn en die je misschien niet eens zijn opgevallen. Dromen is een soort van verwerkingsproces. Je hersenen krijgen de tijd om, zonder nieuwe indrukken te ontvangen, alles van de afgelopen dag te ordenen.

Wanneer je droomt heb je dan ook eerst een gedachte, die vervolgens omgezet wordt in beelden. Er speelt zich als het ware een filmpje af in je hoofd. Dat gebeurt ongeveer 4 tot 6 keer per nacht. Je herinnert je hier zelden iets van en het meeste ben je  vergeten in de eerste minuut nadat je wakker wordt. Deze gedachtes en gevoelens zijn dus allemaal verwerkt en hebben een plekje gekregen. Het zijn juist die dromen die je je nog heel goed herinnert waar je aandacht aan dient te schenken. Dat is zeker het geval als je herhalende dromen hebt.

Er wordt in het algemeen aangenomen dat er 4 redenen zijn waarom wij dromen:

  • als vorm van psychotherapie,
  • bewustwording van onbewuste verlangens,
  • oefenen of voorbereiden op een toekomstige gebeurtenis,
  • nieuwe ideeën en inzichten verwerven.

Wat betekenen dromen?

Dromen bestaan vooral uit symboliek en betekenen niet altijd wat je met het eerste idee zou denken. Mensen zijn al sinds de eeuwigheid bezig met dromen en de interpretatie er van en er is een algemene consensus over een groot deel van de symboliek in dromen. Wat echter echt telt is hoe jij dat interpreteert. Dromen zijn heel moeilijk in woorden uit te drukken. Wanneer jij zelf uit zoekt wat jouw droom zou kunnen betekenen, dan weet jij ook precies hoe jij je er bij voelde en wat voor een andere symboliek er in voor kwam.

Het is te uitgebreid om alle mogelijke dromen hier te behandelen. Gelukkig heeft de Association for the study of dreams een lijst gemaakt met de 10 meest voorkomende dromen.

Een auto-ongeluk krijgen

Je voelt je machteloos in een bepaalde situatie en het is letterlijk nodig dat je het stuur vast grijpt. Droom je over een auto ongeluk dan is de kans groot dat het tijd is om iets aan jezelf te veranderen. Het kan ook zijn dat je op het punt staat om te ontsporen in het leven, of dat je hier bang voor bent. Het is tijd om je leven weer in eigen handen te nemen en op de juiste weg te krijgen.

Je faalt een test

Wanneer je in je dromen faalt met het maken van een test dan heb je hoogstwaarschijnlijk faalangst. Het kan zijn dat je omgeving je aan het testen is waardoor je onbewust dit gevoel krijgt, maar het kan ook zo zijn dat je iets moet doen waar jij jezelf niet goed op hebt voorbereid. In beide gevallen ben jij bang om te falen en is het zaak om daar iets aan te doen. Een goede voorbereiding, en een andere mind set kunnen je dan al een heel eind op weg helpen.

GSM-problemen

Heb je in je dromen problemen met je GSM? Dit duidt er meestal op dat je met iemand in je omgeving wilt connecten, maar dat jou dit op de een of andere manier niet lukt. De GSM staat dus symbool voor een andere persoon. Meestal iemand die je niet zo heel erg goed kent, maar die je wel graag betere zou leren kennen.

Ziekte en dood in je dromen

Veel mensen hebben levendige dromen over een geliefde die ziek is of sterft. Dit kan zowel je partner als andere geliefde mensen in je omgeving betreffen. Je bent dan bang om door deze persoon gekwetst te worden of om deze persoon kwijt te raken. Een andere uitleg is dat jij op het punt staat om een eigenschap kwijt te raken of net kwijt geraakt bent. De andere persoon staat dan symbool voor deze eigenschap en het is waarschijnlijk dat jij deze eigenschap van jezelf bij de ander herkent. In veel gevallen is dit een positieve uitleg.

Gevangen

Droom je er over dat je gevangen bent? In een ruimte? Een spinnenweb? Een brandend gebouw? Het betekent allemaal het zelfde, alleen de mate van urgentie waar jij er iets mee moet doen verschilt. Je komt op het moment niet vooruit in je leven en dit stoort je, maar het komt ook omdat jij bepaalde belangrijke beslissingen niet wilt nemen. Het is dus hoog tijd om knopen door te hakken!

Trein of vliegtuig missen

Je bent aan het rennen, maar je komt niet vooruit en je weet eigenlijk al dat je te laat gaat komen om je trein of vliegtuig te halen. Je ziet de trein of het vliegtuig in de verte, en ook al ben je zo hard als je kunt aan het rennen, je lijkt maar niet dichterbij te komen. De kans is groot dat er pas iets in je leven is gebeurd waarbij jij een kans had moeten grijpen en je hebt dit niet gedaan. Je hebt hier nu spijt van en daarom droom je er over. Dit is ook een droom die dan vaker terug zal komen. Het is tijd om te accepteren dat je een kans gemist hebt en je dient te leren om de volgende keer een andere kans te herkennen en die dan niet voorbij te laten gaan.

Je wordt achtervolgd in je droom

Ook hier maakt het niet zo heel veel uit waar je precies door achtervolgd wordt. Zijn het mensen of monsters? Dat doet er minder toe dan het feit dat jij achtervolgd wordt. Dit is een heel vervelend gevoel en duidt er op dat jij je bedreigd voelt in je dagelijkse leven. Dit kan door personen zijn, maar is niet noodzakelijk. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een schuld hebt openstaan of dat je iets anders niet geregeld hebt waardoor je in de problemen kunt komen.

Uitvallende tanden in je dromen

Wanneer je er van droomt dat je tanden op onverklaarbare wijze uitvallen dan geeft dit aan dat er een probleem is met je ego. Je bent bijvoorbeeld bang om niet meer aantrekkelijk gevonden te worden, maar het kan ook net zo goed zijn dat je bang bent dat een bepaalde eigenschap opeens niet meer zo grappig wordt gevonden door mensen. Bij dromen over het uitvallen van je tanden hoef je dus niet naar de tandarts te rennen, maar dien je naar jezelf te kijken om te ontdekken waar je ego last van heeft.

Naakt de deur uit gaan

Droom jij vaker dat je naakt de deur uit gaat? Dat je opeens op je werk bent zonder kleding of aan het winkelen bent in je Eva kostuum. Deze droom kan twee betekenissen hebben. Je kunt je ongemakkelijk voelen in een bepaalde omgeving waar jij sinds kort geregeld mee te maken hebt of je hebt iets verklapt, een geheim van iemand anders bijvoorbeeld, wat je eigenlijk voor je wilde houden. Je voelt je letterlijk naakt. De omgeving waar jij je in je droom bevindt kan er wel iets meer over zeggen, maar doet dat niet noodzakelijk.

Verdrinken of vallen in je droom

Als je verdrinkt of valt dan voel jij je niet gesteund door je omgeving. Je bent onzeker over waarom je die steun niet krijgt en dat gaat dan zowel over waarin jij niet gesteund wordt als door welke personen jij niet gesteund wordt. Wanneer je het emotioneel zwaar hebt en het even niet meer ziet zitten, kun je deze droom vaker hebben. Je kunt je er heel erg druk om maken, maar het is beter om er aan te werken dat je accepteert dat je bepaalde dingen helemaal zelf kunt regelen. De schouders er onder en laat ze allemaal zien dat jij die steun niet echt nodig hebt.

Dromen zeggen heel erg veel over die dingen waar wij ons niet bewust van zijn. Het is dan ook niet slim om heel intense dromen die jij je goed kunt herinneren zomaar te negeren. Door naar je dromen te kijken en ze te analyseren krijg je inzicht in de zaken waar jij aan dient te werken, wat je tegenhoudt en hoe jij je werkelijk voelt over bepaalde onderwerpen. Er zijn mensen die beweren dromen te kunnen oproepen door voor het slapen een hele tijd aan een bepaald onderwerp te denken. Op die manier zouden zij inzichten krijgen in zaken waar ze ook bewust mee zitten. Proberen kost niets en het kan je zomaar weer een paar stappen verder helpen met je zelfontwikkeling. 

0 Reacties

Laat een reactie achter