Terug naar blog

Dromen over de dood

Door:
Judith
Geplaatst:
13-09-2019
site.commets:
0

Dromen over de dood. Het kan heel heftig en indrukwekkend zijn en veel mensen zullen er van schrikken en er hele enge gedachtes bij krijgen. Toch is dit absoluut niet nodig. Dromen geven vaak onderliggende gevoelens en gedachtes weer die niets te maken hebben met de symboliek waarmee ze aan je getoond worden. En dit gaat net zo goed op voor dromen over de dood. Sterker nog: wanneer je droomt over de dood, dan is dit zelden een slecht voorteken. Iets wat mensen wel snel aannemen.

Wat betekent dromen over de dood in het algemeen?

In onze westerse belevingswereld staat de dood vaak voor een einde. Iets wat afgelopen is, niet meer terug te draaien, iets wat je nooit meer terug krijgt. Maar niets is minder waar in je dromen. Wanneer jij hele intense dromen hebt over de dood dan betekent dit in de meeste gevallen wel dat je iets afsluit of op het punt staat om iets af te sluiten, maar wat het vooral ook symboliseert, is een nieuw begin.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je bezorgd of bang bent voor iets. Het is logisch wanneer je bijvoorbeeld net nieuws over de dood hebt gekregen, dat je hier dan over gaat dromen. Je hersenen verwerken op die manier het nieuws wat je ontvangen hebt en geeft het een plekje. Op die momenten is het ook wel duidelijk waarom je droomt over de dood. Wanneer jij echter geen slecht nieuws over de dood in je leven hebt ontvangen, of dit nu over jezelf of over een naaste gaat, dan kan het juist eng zijn omdat je niet snapt waarom je over de dood droomt. Het is hoe dan ook belangrijk dat je er op een positieve manier naar blijft kijken.

Een positieve kijk naar dromen over de dood

De dood staat symbool voor zelftransformatie. Je kunt dan denken aan persoonlijke groei, zelfontwikkeling, het verwerken van moeilijke zaken, zelfreflectie en ga zo maar door. Hoe dan ook is het altijd een stap voor uit. Je maakt progressie en je staat op het punt om iets af te sluiten. Je bent innerlijk aan het veranderen en klaar om je oude 'ik' te verlaten en door te gaan met de nieuwe versie van jezelf. Het is heel belangrijk dat wanneer je droomt over de dood dat je er op een positieve manier kijkt zodat je ook zeker weet dat je de juiste betekenis uit je droom op kunt maken en het zo kunt gebruiken als tool om jezelf nog verder te ontwikkelen.

Betekenis geven aan je droom over de dood

Om een goede betekenis toe te kennen aan je droom over de dood is het belangrijk dat je naar alle aspecten kijkt. Wie gaat er dood? Op welke manier treedt de dood op? Waar speelt de dood zich in je droom af? En hoe voel jij je in je droom bij de dood.

Wanneer iemand anders dan jij zelf sterft in je droom dan kan dat aangeven op welk gebied jij iets dient af te sluiten in je leven. Denk dan bijvoorbeeld aan een ex die dood gaat in je droom. Het kan dan betekenen dat jij die relatieĀ  nog niet los hebt kunnen laten en dat je dient te rouwen om verder te komen. Voel jij je in je droom negatief over de dood, dan kan het zijn dat je heel veel moeite hebt met het loslaten van het verleden en dat dit iets is waar je (harder) aan dient te werken.

Voorbeelden van dromen over de dood

Als je zelf dood gaat: Je hebt het gevoel dat je vast zit in een situatie waaruit je wilt ontsnappen. Dit kan betrekking hebben op relaties maar ook op jezelf, je persoonlijkheid, je werk of andere aspecten in jouw leven. Je bent er klaar mee en het is tijd om verder te gaan.

Door een ongeluk: Wanneer een ongeluk oorzaak is van dood in je droom dan geeft dit aan dat er iets heel erg stresvol is in je leven. Het staat voor een abrupt einde en kan aangeven dat dit staat te gebeuren (jij hebt het gevoel dat je een abrupte keuze moet maken) of dat je bang bent dat iets abrupt afgelopen kan zijn.

Vermoord worden in je droom:Dit geeft vaak aan dat je te afhankelijk bent van andere mensen in je leven, vaak is degene die je in je droom vermoordt ook degene die je in dit leven het gevoel geeft. Het kan ook zo zijn dat het niet over die specifieke persoon gaat, maar dat die persoon symbool staat voor het soort relaties waar je te afhankelijk van bent. Denk dan aan een partner, een familierelatie of vrienden. Het kan ook over je werk gaan, maar dit is vaak alleen het geval als er veel druk op je ligt op je werk.

De natuurlijke dood: Sterf je een natuurlijke dood in je droom dan staat dit symbool voor een natuurlijke overgang in je leven die meestal geleidelijk manifesteert. Denk dan aan het uit elkaar groeien van mensen, op zoek zijn naar een andere baan, bepaalde zaken accepteren in relaties en ga zo maar door.

Wanneer je bovenstaande voorbeelden droomt over de dood van een andere persoon en niet over je eigen dood, dan zijn die punten dus van toepassing op het leven van diegene waar jij over droomt en kun jij je daar om meerdere redenen druk om maken.

Wanneer iemand in je omgeving ziek is en je droomt over de dood van diegene, dan geeft dit vooral aan dat jij je heel veel zorgen maakt. Dit uit zich dan in je droom omdat je er in het dagelijkse leven niet genoeg mee bezig bent of mee bezig kunt zijn. Het is dus tijd om hier aandacht aan te besteden.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dromen over de dood mogelijk die in combinatie met andere symbolen die je in je droom ziet ook weer een andere betekenis krijgen. Het is dus belangrijk om naar alle aspecten van je droom te kijken. Schrik er in ieder geval niet te erg van als je droomt over de dood. Hoewel je met een vervelend gevoel wakker kunt worden, is het belangrijk om de droom te analyseren zodat je weet hoe je er mee verder kunt gaan en jezelf ontwikkelt. Dromen over de dood is in ieder geval zelden echt negatief, maar een duidelijk aanwijzing dat zaken gaan veranderen en het toont je ook vaak manieren om daar mee om te gaan.

0 Reacties

Laat een reactie achter